Про відзначення у 2019 році Міжнародного дня біорізноманіття

Версія для друкуВерсія для друку

Про відзначення у 2019 році Міжнародного дня біорізноманіття

Секретаріат Конвенції про біологічне різноманіття закликає відзначит цьогорічний Міжнародний день біорізноманіття «Наше біорізноманіття, наша їжа, наше здоров’я».

Секретаріат у своєму зверненні звернув увагу на основні передумов вибору теми для святкування Міжнародного дня біорізноманіття 22 травня 2019 року, а саме відзначив таке.

У цьому році Міжнародний день біорізноманіття зосереджується на біорізноманітті як фундаменті нашого харчування та здоров’я, а також на ключовому каталізаторі для трансформації харчових систем та відповідні покращення здоров'я людей. Тема має на меті використання знань та поширення інформації про залежність наших продовольчих систем, харчування та здоров'я від біорізноманіття та здоров’я екосистем. Тема також відзначає різноманітність, яку надають наші природні екосистеми для людською існування та добробуту на Землі, одночасно сприяючи іншим Цілям Сталого Розвитку, включаючи пом'якшення зміни клімату та адаптацію, відновлення екосистем, чисту воду та нульовий голод.

За останні 100 років більше, ніж 90% сортів рослин зникли з полів фермерів. Породи багатьох домашніх тварин втрачено, та на територіях 17 головних у світі рибальських угідь здійснюється рибальство на межі сталих лімітів. Різноманіття місцевих систем виробництва продуктів харчування знаходиться під загрозою, у тому числі системи пов'язані з корінними традиційними та місцевими знаннями. На тлі зниження агробіорізноманіття зникають також необхідні знання традиційної медицини та місцевих продуктів харчування. Втрата різноманіття раціону виступає одним із факторів ризику для здоров'я або безпосередньо призводить до захворювань таких, як, наприклад, діабет, ожиріння і недоїдання, та має безпосередній вплив на доступності традиційних лікарських засобів.

Рішення 14-ї наради Конференції Сторін Конвенції про біорізноманітті (СОР14), одночасно зі звітами про біорізноманіття та здоров'я, містять рекомендації. Окрім того, нещодавно Комісія EAT Lancet опублікувала висновки щодо взаємозв'язку між системами охорони здоров’я, харчування та біорізноманіття, які описують, що представлятиме в перспективі здорове харчування з точки зору сталих харчових систем, та які дії можуть підтримувати та прискорювати трансформацію харчових систем у вигоді біорізноманяття (https://eatforum.org/eat-lancet-commission/). Опираючись на таку роботу, окремі особи можуть мобілізувати та активізувати заходи, спрямовані на охорону здоров'я, харчування та продовольчі системи разом з підвищенням обізнаності про те, як зберегти та стабільно використовувати біорізноманіття для нашого добробуту.

Зв'язки між біорізноманіттям, екосистемами та наданням вигод для здоров'я людини глибоко закріплені в Стратегічному плані щодо біорізноманіття на 2011-2020 роки. Вони займають центральне місце в нашому спільному порядку денному для сталого розвитку. Це зосередження на взаємозв'язку біорізноманіття, продовольчих систем та охорони здоров'я дає можливість обговорювати шляхи підтримки процесу для створення рамок глобального біорізноманіття після 2020 року та допомагати «схилити криву втрати біорізноманіття до 2030 року». У зв'язку з цим Конвенція про біорізноманіття спільно з низкою партнерів, включаючи ВООЗ, ФАО, ЮНІСЕФ, ЮНЕСКО, а також інші організації такі, як Фонд CAT та Коаліцію з питань продовольства і землекористування (FOLU), працюють разом для визначення трансформаційних дій через глобальні продовольчі системи для просування досягнень у підтримці біорізноманіття, клімату, охорони здоров'я та інших відповідних Цілей Сталого Розвитку.

 

За матеріалами Міністерства екології та

природних ресурсів України

 

 

Наверх ↑